Przepis na rosół Ani Lewandowskiej zaskoczy nawet największych miłośników tej słynnej zupy. Wszystko za sprawą tajemnych składników, które nieco podkręcą smak i wydobędą z rosołu to co najlepsze. Żona najlepszego polskiego piłkarza stawia na drobiowo-wołowy rosół - idealny na jesień.
Czytaj także: Błyskawiczne serowe ciastka z 3 składników. Wypróbuj raz, a już nigdy nie przestaniesz
Dzięki dodatkowym składnikom i nietypowemu sposobowi przyrządzania, zupa Ani Lewandowskiej jest jeszcze bardziej aromatyczna. Sekret tkwi w odpowiednio dobranym mięsie. Gwiazda stawia na drób i wołowinę z kością, a gotowanie dzieli na dwa etapy. Pierwszy to wywar z wołowiny, a drugi - dodanie warzyw, liści laurowych i drobiu. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej.
Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Lista składników
- 500 g wołowiny z kością
- 1/2 porcji rosołowej z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki z natką
- por (biała część bez liści)
- seler naciowy - łodyga
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz w ziarnach do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kminku
- odrobina kurkumy do smaku
- 3 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub łyżka świeżego
Przepis na jesienny rosół Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania
- wołowinę włóż do dużego garnka
- zalej mięso ok. 3 l wody
- dodaj ocet jabłkowy, tymianek, kurkumę i kminek
- gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 1,5 h, wywar ma lekko "mrugać"
- jeśli się pojawią - zdejmij łyżką szumy
- następnie dodaj kurczaka, warzywa, opaloną na ogniu cebulę, imbir, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
- gotuj kolejne 1,5 h
- na koniec rosół dopraw solą i w razie potrzeby sypkim pieprzem
- warzywa i mięso możesz wyjąć, a resztę przecedzić przez sitko, by rosół był klarowny
Podawaj z ugotowanym makaronem i drobno skrojoną natką pietruszki. Smacznego!