Karmelizowane gruszki to idealny deser do podania jesienią, kiedy panuje sezon na ten owoc. Zaopatrując się w potrzebne składniki, pamiętajmy, że karmel jest już słodki, więc nic nie stracimy, jeśli sięgniemy po odrobinę bardziej kwaśną odmianę. Ważne tylko, żeby były dojrzałe, ale wciąż dostatecznie twarde.
Przeczytaj także: Deser prostszy niż myślisz. Wygląda genialnie, smakuje jeszcze lepiej
Przepis na karmelizowane gruszki – potrzebne składniki
- 1-2 gruszki – z każdego owocu możemy uzyskać dwie połówki
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki miodu dowolnego gatunku
- kilka kropel soku z cytryny
- pół łyżki octu jabłkowego
Przeczytaj także: Ekspresowy deser. Przepis na ciasto, które zrobisz w 3 minuty
Przepis na karmelizowane gruszki – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj i obierz gruszki, pamiętając o usunięciu szypułek oraz gniazd nasiennych.
- Zmieszaj cukier i miód, a następnie podgrzej na patelni, aby uzyskać karmel. Skrop gruszki odrobiną soku z cytryny oraz octu jabłkowego i zanurz we wrzącym sosie.
- Przewracaj gruszki na obie strony, aby dokładnie obtoczyć je w karmelu.
- Kiedy gruszki staną się miękkie, zdejmij patelnię z ognia.
Przeczytaj także: Deser, którego nie stworzyli ludzie. "Dziwne, ale przepyszne"
Karmelizowane gruszki należy podawać na gorąco. Ich smak doskonale podkreśli odrobina sosu czekoladowego lub karmelowego lub gałka lodów.