Ciężko sobie wyobrazić wigilię Bożego Narodzenia bez karpia. Robert Makłowicz przygotowuje karpia na święta w nietypowy sposób. Oczyszczonego karpia wystarczy przyprawić i zalać piwem oraz dodać pokrojone warzywa. Ryba jest gotowa już po ok. 25 minutach. Smacznego!
Przepis na karpia wigilijnego wg Roberta Makłowicza. Składniki:
- 1 karp
- 2 duże cebule
- 2 marchwie
- 2 korzenie pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 butelka jasnego piwa
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Czytaj także: Ta zupa to hit. Sycące i rozgrzewające danie w 20 minut
Przepis na karpia wigilijnego wg Roberta Makłowicza. Wykonanie:
- oczyszczonego karpia umyj i pokrój w dzwonka
- następnie posól i wyłóż do garnka wysmarowanego masłem
- warzywa pokój w kostkę i dodaj do garnka
- dodaj miód i zalej całość piwem, dopraw sola i pieprzem i zagotuj
- karpia gotuj przez 5 minut na dużym ogniu, następnie przez 15 minut na małym ogniu
- karpia podawaj z sosem powstałym podczas gotowania, posyp pokrojoną świeżą pietruszką
Zobacz także: Serowe ciasteczka tylko z czterech składników. Banalny przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: