Kartoffelsalat to danie pochodzące z Niemiec. Choć lata temu figurowało jako danie postne, dziś z chęcią zajadają się nim wszyscy nie tylko w czasie postu. Sałatka ta najlepiej smakuje w towarzystwie kiełbasy i tak często jest podawana. Niektórzy dodają do sałatki jogurtu naturalnego lub śmietany, by nadać jej więcej wyrazu. Jednak bazowy przepis obejmuje tylko majonez.
Czytaj także: Rozpustny przepis na koniec wakacji. Pizza z frytek
Przepis na kartoffelsalat. Potrzebne składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 6 sztuk ogórków konserwowych
- cebula (najlepiej czerwona)
- 5 łyżek majonezu
- koperek
- sól, pieprz
Przepis na kartoffelsalat. Sposób wykonania:
- Ziemniaki, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę
- Dodaj do warzyw majonez odrobinę soli i pieprzu
- Na koniec pokrój koperek i wrzuć go do reszty
- Dokładnie wymieszaj
Zobacz także: Jak prawidłowo ugotować ziemniaki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl