We Włoszech najpopularniejsze kawy to espresso i cappuccino. Czasami jednak Włosi sięgają po inne, słodsze napoje. Jednym z nich jest marocchino, czyli połączenie kawy i kakao.
Czytaj także: Sezon na szparagi. Co z nimi zrobić?
Marocchino. Potrzebne składniki:
- pojedyncze espresso
- łyżeczka słodkiego kakao lub czekolady w proszku
- mleko (najlepiej spienione)
Czytaj także: Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL
Marocchino. Sposób wykonania:
- w większej filiżance zaparz espresso
- dodaj kakao lub czekoladę i wymieszaj
- na koniec dodaj spienione mleko (ilość mleka zależy od indywidualnych preferencji)
Czytaj także: Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL
Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl