Sezon na pomidory trwa. Po co kupować keczup, kiedy można zrobić go szybko w domu. Ten wykonany własnoręcznie jest nie tylko zdrowy ale i banalnie prosty. Do wykonania domowego ketchupu potrzebujesz zaledwie pomidorów, cebuli oraz kilku przypraw.
Przepis na domowy ketchup. Potrzebne składniki:
- ok 3 kg mięsistych pomidorów
- 400 gram cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
Przepis na domowy ketchup. Sposób wykonania:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj
- Wszystkie składniki wymieszaj i wrzuć do większego garnka gotuj na małym ogniu. Następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek
- Do przetartych pomidorów z cebulką dodaj przyprawy, wlej ocet. Gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz pożądaną gęstość ok. 2 godziny
- Gorący przecier przelej do wyparzonych słoików
- Tak przygotowany ketchup zapasteryzuj. Słoiki włóż do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 minut
- Zapasteryzowany ketchup odstaw na kilka godzin do wystygnięcia
Czytaj także: Przepis na tradycyjny polski deser. Makowiec z jabłkami
Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl