Co zrobić z cukinią? Keczup! Przepis jest prosty, a korzystając z sezonu na to warzywo, warto zrobić zapas na zimę. Zawekowane słoiki możesz trzymać z chłodnym, ciemnym miejscu nawet do następnego roku. Chociaż ten keczup ze stołów znika tak szybko, że wątpimy, aby tyle wystał w spiżarni.
Przepis na keczup z cukinii. Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- sól
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 2 koncentraty pomidorowe
- 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szklanki octu 10%
Przepis na keczup z cukinii. Wykonanie:
- Cukinię i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- Posól garścią soli, zamieszaj, odstaw na 6 godzin
- Po tym czasie dodaj 0,5 kg cukru i gotuj 20 min, często mieszając|
- Po 20 min dodaj słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet
- Całość gotuj 10 min
- Zblenduj na gładką masę
- Jeszcze gorące przelej do słoiczków, zakręć je i postaw do góry dnem, by się zawekowały
Czytaj także: Szybki zapiekany camembert. Przepis Magdy Gessler
Zobacz także: Łatwy i szybki przepis na szarlotkę. Uda się każdemu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl