Koktajl owocowy nie tylko świetnie smakuje, lecz także stanowi prawdziwą bombę witaminową. Mimo że jego kluczowym składnikiem jest jogurt naturalny, z powodzeniem mogą go również przygotować weganie – wystarczy, że zastąpią ten produkt mlekiem roślinnym, np. kokosowym czy z orzechów włoskich.
Przepis na koktajl owocowy. Potrzebne składniki
- szklanka truskawek
- pół szklanki dowolnych jagód (polecamy borówki)
- pół szklanki jeżyn
- pół szklanki malin
- szklanka jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
- opcjonalnie: pół łyżeczki cukru
- kilka liści świeżej mięty
Przeczytaj także: Zdrowa przekąska w 5 minut. Przepis na koktajl szarlotkowy
Przepis na koktajl owocowy. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj wszystkie owoce, a w razie konieczności usuń szypułki. Truskawki dodatkowo pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je później blendować.
- Umieść wszystkie składniki – poza miętą – w naczyniu, a następnie dokładnie zblenduj. W zależności od twoich preferencji kulinarnych możesz powtarzać czynność do czasu, aż uzyskasz gładką masę lub zostawić koktajl z kawałkami owoców.
Przeczytaj także: Odchudza i oczyszcza jelita. Pij podczas upałów
Twój koktajl jest gotowy. Przed podaniem dodaj do niego kilka kostek lodu, a na wierzch połóż jeden lub dwa listki mięty, aby podkreślić orzeźwiający smak deseru.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.