Kopytka z batatów świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, ale także jako samodzielne danie. Wystarczy dodać do nich podsmażoną cebulkę, stopione masło lub polać je ulubionym sosem.
Przepis na kopytka z batatów. Potrzebne składniki
- 800 g batatów
- ok. 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól
Przepis na kopytka z batatów. Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Umyj bataty, przekrój wzdłuż na pół i włóż do żaroodpornego naczynia
- Piecz przez ok. godz. godzinę, aż bataty będą miekkie
- Po upieczeniu ostudź bataty
- Obierz je ze skórki i dokładnie rozgnieć na puree lub włóż do blendera
- Dodaj do batatów mąkę i odrobinę soli i wymieszaj
- Zagnieć ręcznie na jednolite ciasto
- Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podziel je na 4 części
- Z każdej części uformuj wałek i wytnij kluski o długości ok. 3 cm
- Wrzuć kopytka do wrzącej, osolonej wody
- Mieszaj, by nie przywarły do dna i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię
Czytaj także: Przepis na domowe masło. Pyszne i banalnie proste
Zobacz także: Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl