Przepis na tosta z "czosnkowym jajkiem" podbija internet. To jeden z najpopularniejszych koreańskich street foodów. Gotową kanapkę zawija się i podaje w papierowym kubku, by wygodniej zjeść go w biegu, jednak w domowych warunkach można podawać tosta w klasycznym wydaniu.
Czytaj także: Kotlety warzywne. Lekki i szybki obiad
Przepis na czosnkowego tosta. Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 50 g masła
- kawałek boczku lub ulubionej szynki
- kawałek startego sera cheddar
- suszona pietruszka
- sól, pieprz
Przepis na czosnkowego tosta. Wykonanie:
- Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do 25 g masła, wymieszaj ze szczyptą soli i suszoną pietruszką
- Jedno jajko roztrzep w miseczce i dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Do jajka dodaj starty ser cheddar i dokładnie wymieszaj do powstania gęstej jajeczno-serowej masy, na koniec przypraw solą i pieprzem
- Na patelni przygotuj sadzone jajko, odłóż na chwilę
- Posmaruj patelnię masłem i wylej przygotowaną wcześniej masę jajeczno-serową, podsmaż chwilę do momentu ścięcia się jajka
- Gdy spód będzie odchodził od patelni złóż jajeczny placek krawędzią do połowy, po 2 minutach ponownie złóż placek, by finalnie miał kształt prostokąta, zdejmij z patelni i odłóż
- Na patelni podgrzej chleb z obu stron, na koniec posmaruj przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym
- Połóż na jedną z kromek jajko sadzone, później boczek lub szynkę, a na koniec jajeczno-serowy omlet, przykryj drugą kromką
- By całość była ciepła i "przegryzła" się, połóż gotową kanapkę jeszcze na chwilę na patelnię, przykryj i podgrzewaj 2 minuty z obu stron kanapki
Czytaj także: Przepis na najlepszy kebab świata. Klasyka fastfoodu
Zobacz także: Zobacz też: Jajka w różnych formach. Pomysł na pyszne śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl