Karol Okrasa podzielił się autorskim przepisem na kotlety mielone na jednym z kanałów w serwisie YouTube. Kucharz wyjaśnił, czego należy się wystrzegać, żeby na koniec móc cieszyć się najlepszym smakiem przygotowanej przez siebie potrawy, a nie ubolewać nad zbyt suchym czy twardym mięsem.
Przeczytaj także: Domowy Big Mac. Smakuje jak w McDonald's, zrobisz go sam
Przepis na kotlety mielone. Potrzebne składniki
- pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- szklanka kaszy jęczmiennej
- cebula
- jajko
- szklanka bułki tartej
- smalec do smażenia kotletów i cebuli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przeczytaj także: Przepis na pasztet z selera. Wegańska alternatywa
Przepis na kotlety mielone. Sposób przygotowania
- Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. Następnie smaż ją na uprzednio rozgrzanym na patelni smalcu - do momentu, aż się zeszkli.
- Z tak przygotowanej cebuli odsącz tłuszcz. Zrób to przy użyciu papierowych ręczników. W międzyczasie zacznij gotować kaszę jęczmienną - zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Umieść mięso w głębokim naczyniu, dodaj do niego pieprz, sól oraz odsączoną już cebulę.
- Roztrzep jajko, a następnie dodaj je do mięsa i pozostałych składników.
- Gotową kaszę jęczmienną ostudź i dodaj do składników z naczynia. Wszystko ugniataj, aż produkty się połączą. Wyrabiaj z nich małe kotleciki.
- Kotleciki należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu do momentu, aż wszystkie strony zarumienią się na złocistobrązowy kolor.
Przeczytaj także: Mizeria po warszawsku. Jeden składnik wszystko zmienia
Twoje kotlety mielone są gotowe. Najlepiej smakują w wersji z ziemniakami i sałatką. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.