Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na krajankę. Owoce pod kruszonką to najlepsze ciasto na lato

1

Wystarczy zrobić spód ciasta i kruszonkę, a owocowe nadzienie można dobierać wedle własnego uznania. Latem ciasto to najlepiej smakuje z borówkami, truskawkami lub wiśniami, jesienią z kolei warto sięgać po gruszki czy jabłka z cynamonem.

Przepis na krajankę. Owoce pod kruszonką to najlepsze ciasto na lato
Trzeba mieć wprawę w pieczeniu, by ciasto nie rozpadało się przy pieczeniu. Nie bez powodu polska nazwa tego ciasta to krajanka. (YouTube)

Owoce pod kruszonką znane są za granicą jako "apple crumble", a u nas w niektórych regionach jako "krajanka". Trudno jest upiec to ciasto tak, by nie rozpadało się po upieczeniu, ale nie ma czym się przejmować, bo taki właśnie urok tego wypieku! Dla tych, którzy jednak cenią sobie ładną formę warto wspomnieć, że można zrobić mini wersje krajanki w żaroodpornych foremkach, takich, jak do kremu brulee.

Owoce pod kruszonką. Potrzebne składniki:

  • 160g masła
  • 200g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka lub dowolne ulubione owoce
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych

Owoce pod kruszonką. Sposób wykonania:

  • 100g masła rozpuść w rondelku i przestudź, dodaj 50g cukru, 150 g mąki, cukier puder i proszek do pieczenia, zagnieć ręką na gładkie ciasto
  • Powstałą masą wyłóż na blaszkę wyłożonej papierem, ciasto rozłóż i ugnieć na w miarę cienki spód, piecz ok 12 minut w 180 stopniach
  • W tym czasie przygotuj owoce - pokrojone wcześniej na drobne kawałki zagotuj z odrobiną cukru, w zależności od tego, jak słodkie owoce wybierzesz, dodaj taką ilość cukru, by nie były zbyt słodkie
  • Owoce gotuj do wyparowania z nich wody, pamiętaj o częstym mieszaniu, pod koniec gotowania dodaj mąkę ziemniaczaną
  • Gotowe owoce wyłóż na upieczony spód
  • W osobnym naczyniu wymieszaj 60g masła, 50g mąki i 4 łyżki cukru, ucieraj rękami do powstania kruszonki, na koniec dodaj płatki owsiane
  • Powstałą kruszonką obsyp wyłożone wcześniej owoce, całość piecz w 180 stopniach ok 30 minut
Zobacz także: 2 jabłka dziennie - jedz na zdrowie!
Autor: MMC
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Prezydent Argentyny żartuje z Neymara. Internet płonie od jego wpisów
Przepiszą podręczniki? Sensacja na Wyspach
Dyrektor LP wydał polecenie. Trwa akcja Straży Leśnej w polskich lasach
Miss upadła na ulicy. Druzgocąca diagnoza dla 27-latki
Był kościół, jest basen. Niezwykły widok w Londynie
"Nie odda ulubionej zabawki". Ekspert pewny ws. Putina
Wstrząsające nagranie z Seulu. Motocyklista wpadł do dziury. Nie żyje
Kiedy przycinać aronię? Termin już blisko
"Każdy chciałby znaleźć się na pierwszej linii". Rosyjski duchowny szokuje
Rekordowy wynik 33. Finału WOŚP. Jurek Owsiak podał kwotę
Rzecznik Kremla o dialogu z USA. "Pragmatyczny i konstruktywny"
Dezercja w północnokoreańskim wojsku. Był nękany, poszło o papierosy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić