Owoce pod kruszonką znane są za granicą jako "apple crumble", a u nas w niektórych regionach jako "krajanka". Trudno jest upiec to ciasto tak, by nie rozpadało się po upieczeniu, ale nie ma czym się przejmować, bo taki właśnie urok tego wypieku! Dla tych, którzy jednak cenią sobie ładną formę warto wspomnieć, że można zrobić mini wersje krajanki w żaroodpornych foremkach, takich, jak do kremu brulee.
Czytaj także: Przepis na tapenadę. Smak gorących wakacji w domu
Owoce pod kruszonką. Potrzebne składniki:
- 160g masła
- 200g mąki
- 50g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka lub dowolne ulubione owoce
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
Owoce pod kruszonką. Sposób wykonania:
- 100g masła rozpuść w rondelku i przestudź, dodaj 50g cukru, 150 g mąki, cukier puder i proszek do pieczenia, zagnieć ręką na gładkie ciasto
- Powstałą masą wyłóż na blaszkę wyłożonej papierem, ciasto rozłóż i ugnieć na w miarę cienki spód, piecz ok 12 minut w 180 stopniach
- W tym czasie przygotuj owoce - pokrojone wcześniej na drobne kawałki zagotuj z odrobiną cukru, w zależności od tego, jak słodkie owoce wybierzesz, dodaj taką ilość cukru, by nie były zbyt słodkie
- Owoce gotuj do wyparowania z nich wody, pamiętaj o częstym mieszaniu, pod koniec gotowania dodaj mąkę ziemniaczaną
- Gotowe owoce wyłóż na upieczony spód
- W osobnym naczyniu wymieszaj 60g masła, 50g mąki i 4 łyżki cukru, ucieraj rękami do powstania kruszonki, na koniec dodaj płatki owsiane
- Powstałą kruszonką obsyp wyłożone wcześniej owoce, całość piecz w 180 stopniach ok 30 minut
Zobacz także: 2 jabłka dziennie - jedz na zdrowie!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl