Ten przepis na długo zapadnie Ci w pamięć. Ogórki krokodylki smakują wyśmienicie. Są zrobione w pikantnej zalewie, więc nawet największy fan dobrze przyprawionej kuchni im się nie oprze. Najlepiej więc od razu podwoić, a nawet potroić podaną ilość składników, ponieważ za chwilę może się okazać, że w tajemniczy sposób zniknęły.
Ogórki w pikantnej zalewie. Składniki:
- 1,5 kg niewielkich ogórków
- 1 łyżka soli
- 2/3 łyżeczki chilli w proszku
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka octu 10%
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
Ogórki w pikantnej zalewie. Wykonanie:
- Ogórki zalewamy zimną wodą i moczymy około 2-3 godziny.
- Potem kroimy je na ćwiartki, zasypujemy solą i mieszamy.
- Odstawiamy na 5-6 godzin, a następnie odlewamy całą wodę, jaką w tym czasie puściły.
- Zasypujemy ogórki solą.
- Gotujemy ocet z cukrem oraz olejem i tak powstałą zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
- Do odcedzonych ogórków dodajemy chilli, drobno czosnek oraz wystudzoną zalewę.
- Mieszamy i odstawiamy na noc.
- Na drugi dzień ogórki układamy ciasno w słoikach i uzupełniamy pozostałą zalewą.
- Mocno zakręcone słoiki wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 130 stopni.
- Od momentu, gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, pasteryzujemy przez 30 minut.
- Po kilku tygodniach są gotowe do spożycia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl