Przepis na krówki jest bardzo prosty, a karmelki lubi przecież każdy. Ich wykonanie może być też świetną zabawą dla całej rodziny. W czasie, gdy masa cukierkowa stygnie, dzieci mogą przygotować opakowania na cukierki, w które je zawiną. Z dodatkiem ładnej wstążki mogą być naprawdę miłym własnoręcznie zrobionym prezentem.
Przepis na krówki. Potrzebne składniki:
- Szklanka cukru
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 3 łyżeczki masła
- olejek waniliowy
- szczypta soli
Przepis na krówki. Sposób wykonania:
- Pół szklanki cukru wysyp na patelnię i podgrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia
- Kiedy cukier będzie lekko brązowy dodaj do niego śmietankę
- Dokładnie wymieszaj wciąż podgrzewając na małym ogniu
- Dodaj resztę cukru i mieszaj do jego rozpuszczenia
- Gotuj aż na powierzchni będą pojawiać się bąbelki
- Dodaj masło, olejek waniliowy i szczyptę soli
- Mieszaj i gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia
- Gotową masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pokrój na mniejsze kawałki po ostudzeniu i zastygnięciu masy
Jeśli nie jesteś gotowy, czy twoja masa jest gotowa zrób test "zimnej wody". Do szklanki wlej zimną wodę a do niej wlej kilka kropel krówkowej masy. Jeśli stwardnieje podobnie, jak wosk, twoja masa jest gotowa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl