Irysy to wyjątkowy przysmak z PRL-u i wiele osób na pewno doskonale pamięta te cukierki. Irysy nadal można dostać w niektórych sklepach i to w kilku smakach m.in. śmietankowym, kakaowym, czy sezamowym. Warto jednak spróbować odtworzyć je w domu i cieszyć się tym niezapomnianym smakiem dzieciństwa.
Domowe Irysy. Potrzebne składniki:
- 250 g krówek
- cukier puder
- mak
- 15 ml mleka
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Domowe Irysy. Sposób wykonania:
- prostokątną formę do ciasta wysmaruj masłem
- rozpakuj krówki i umieść je w rondelku
- dolej mleko i podgrzewaj na niewielkim ogniu
- krówki powinny się roztopić
- do masy dodaj mak
- następnie stopniowo dodawaj cukier puder i wszystko cały czas mieszaj
- masa powinna być gęsta i ciągnąca się
- masę przełóż do formy i odstaw do wystudzenia
- kiedy masa zastygnie pokrój ją nożem na mniejsze cukierki
- do wykonania Irysów można także użyć specjalnej foremki do cukierków/pralinek, aby nie musieć ich kroić po wystudzeniu
Gotowe. Smacznego! Cukierki można wzbogacić innymi składnikami. Warto poeksperymentować w kuchni i dodać do nich kakao, aromat waniliowy lub posiekane orzechy. Doskonale sprawdzi się także sezam.