Kurczak jest nie tylko smaczny i zdrowy, lecz także bardzo sycący. Wystarczy nawet niewielka ilość potrawy, żeby czuć się najedzonym. Jej smak najlepiej komponuje się z ryżem lub warzywami, najlepiej ugotowanymi lub także przygotowanymi na parze.
Przeczytaj także: Kotlety z piersi kurczaka. Zrobisz je nawet bez rozmrażania mięsa!
Przepis na kurczaka na parze – potrzebne składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego rozmarynu
- łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie: torebka ryżu
- opcjonalnie: mieszanka warzywna
Przeczytaj także: Takiego kurczaka omijaj z daleka. Wszystko przez ten szczegół
Przepis na kurczaka na parze – sposób przygotowania
- Natrzyj pierś z kurczaka oliwą z oliwek z dodatkiem rozmarynu, soli oraz pieprzu.
- Tak przygotowanego odstaw na godzinę do lodówki, przykrywając talerz z kurczakiem folią aluminiową, aby nie przesiąknął zapachem i posmakiem innych produktów.
- Ułóż kurczaka w naczyniu do gotowania na parze i zdejmij po około pół godziny. Jeśli będziesz mieć wątpliwości, czy jest już przyrządzony, sprawdź jego twardość przy użyciu patyczka lub widelca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przeczytaj także: Wykańczają serce i wątrobę. "Skład podobny do karmy dla psów"
Jeśli masz ochotę na potrawę z dodatkiem ryżu, ugotuj go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Mieszankę warzywną najlepiej także przyrządzić na parze, dodając odrobinę soli do smaku. Taki posiłek będzie nie tylko sycący, lecz także bardzo zdrowy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.