Kurczak tikka masala zyskał popularność na całym świecie. Danie przypomina w smaku inne indyjskie potrawy, takie jak np. murgh makhani. Przygotowanie kurczaka tikka masala nie jest takie trudne. Należy jednak zaopatrzyć się w typowe indyjskie przyprawy. Efekt będzie piorunujący, a przepis z pewnością zagości w waszych domach na dłużej.
Kurczak tikka masala. Potrzebne składniki:
- 400 g filetu z kurczaka
Marynata:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- po 1 łyżeczce: startego imbiru, cynamonu, ostrej papryki, kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki garam masala
Sos:
- 500 - 680 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 2 starte ząbki czosnku
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego w proszku
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
Kurczak tikka masala. Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokój w kostkę około 2 cm
- Posyp solą, pieprzem i włóż do miski ze wszystkimi składnikami marynaty
- Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut
- Kurczaka wyjmij z marynaty i papierowymi ręcznikami usuń jej nadmiar
- Mięso obsmaż na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu
- W garnku roztop masło razem z czosnkiem
- Podsmaż na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodaj wszystkie przyprawy i smaż przez minutę
- Dodaj pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz
- Wszystko zagotuj
- Przykryj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10 minut (mieszaj od czasu do czasu)
- Dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut
I gotowe. Kurczaka tikka masala podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Na koniec danie możesz posypać kolendrą - dzięki temu obiad będzie miał niepowtarzalny smak.
Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.