W lasach widać już pierwsze grzyby, więc Polacy tłumnie ruszają na "łowy". Szczególnym upodobaniem nasi rodacy darzą kurki, które stanowią główny składnik wielu pysznych dań. Na ich liście królują właśnie kurki w sosie śmietanowym.
Przeczytaj także: Śniadanie doskonałe. Robert Makłowicz zdradził przepis na omlet
Kurki w sosie śmietanowym – potrzebne składniki
- 1,5 łyżeczki masła
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta świeżego tymianku
- 1 kg kurek
- 3 łyżki drobno posiekanej natki koperku
Przeczytaj także: Chlebowa sałatka to hit! Przepis wg Makłowicza
Kurki w sosie śmietanowym – sposób przygotowania
- Dokładnie oczyść kurki z piasku i innych zanieczyszczeń. Gdy będą gotowe, pozostaw je do wysuszenia lub zrób to przy użyciu papierowego ręcznika.
- Rozgrzej, a następnie dokładnie nasmaruj masłem patelnię. Kiedy już się zeszkli, dodaj osuszone kurki.
- Smaż kurki na maśle, aż wyparuje z nich cała woda, a brzegu staną się lekko zarumienione.
- Gdy kurki będą gotowe, dodaj do nich pozostałe składniki. Całość mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Dla pewności przykryj zawartość patelni na kilka minut, aby się poddusiła.
Przeczytaj także: Nowoczesny obiad? Fasolka szparagowa po francusku
Kurki w sosie śmietanowym są gotowe. W zależności od twoich upodobań, możesz podawać je zarówno z makaronem, jak i ryżem.