Faworki Magdy Gessler wychodzą kruche, lekkie i delikatne w smaku. W czym tkwi sekret pysznych faworków? Należy odpowiednio dobrać proporcje i składniki. Faworki możesz przygotować z pomocą swoich pociech, na pewno będą miały dużo frajdy podczas wycinania ciasta.
Przepis na faworki Magdy Gessler. Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 15 żółtek
- 6 łyżek śmietany
- 200 g cukru
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka araku
- pół kg smalcu do smażenia
- łyżka cukry pudru do posypania
- wanilia do posypania
Przepis na faworki Magdy Gessler. Wykonanie:
- 2 łyżki smalcu utrzyj tak, by miał konsystencja śmietany
- do smalcu wbij 15 żółtek, następnie cukier, mąkę, alkohole i śmietanę
- wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne
- wałkuj ciasto na blacie najcieniej jak się da, po czym wycinaj paski o szerokości ok. 3 cm i 15 cm długości. Paski nacinaj w środku i przewijaj ciasto
- w rondelku rozgrzej smalec i smaż faworki partiami na złoty kolor
- odsączaj faworki w ręczniku papierowym
- ostudzone faworki możesz posypać cukrem pudrem i wanilią
Zobacz także: Zobacz też: Serowe oponki krok po kroku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl