Ponieważ do wykonania lodów ciasteczkowych potrzebujemy tak niewielu składników, z powodzeniem możemy przygotować wariant wegański. Wystarczy, że zamiast po śmietankę czy mleko z krowiego mleka sięgniemy po roślinny odpowiednik. Ta sama zasada dotyczy ciasteczek maślanych.
Przeczytaj także: Przebadali lody z automatów. Wyniki są wręcz przerażające!
Przepis na lody ciasteczkowe – potrzebne składniki
- paczka herbatników lub ciasteczek maślanych
- dwie szklanki mleka skondensowanego
- szklanka słodkiej śmietanki
Przeczytaj także: Lody z nutelli podbijają internet. Idealny deser na lato
Przepis na lody ciasteczkowe – sposób przygotowania
- Ubij śmietankę na sztywno – do tego zadania najlepiej sprawdzi się mikser.
- Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane. Całość mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Pokrusz ciasteczka na drobne kawałki i dodaj do śmietany z mlekiem, a następnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę wlej do foremki i odstaw na około 6-8 godzin. Co 1,5 godziny mieszaj lody, aby na wierzchu nie wytworzyły się kryształki lodu.
Lody ciasteczkowe możesz podawać zarówno osobno, jak i z dodatkami. Ich smak najlepiej podkreślą polewa karmelowa, świeże owoce lub bita śmietana.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.