Do przygotowania lodów karmelowych potrzebujemy tylko dwóch składników, miksera lub blendera oraz sprawnej zamrażarki. Co więcej, ich smakiem mogą cieszyć się nie tylko miłośnicy produktów mlecznych, ale i weganie – będą równie pyszne z dodatkiem roślinnej śmietanki i kajmaku.
Przeczytaj także: Zrób je sam. Przepis na lody Ekipy
Przepis na lody karmelowe. Potrzebne składniki
- ok. 400 g masy kajmakowej (jedna puszka)
- szklanka śmietany 30-procentowej
Przeczytaj także: Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Przepis na lody karmelowe. Sposób przygotowania
- Umieść w misce 1/4 szklanki śmietanki oraz kajmak. Całość miksuj lub blenduj do czasu, aż uzyskasz idealnie gładką masę.
- Odstaw masę do lodówki. W międzyczasie ubij resztę śmietanki na krem.
- Gdy krem stanie się gęsty, połącz go ze schłodzoną masą. Pamiętaj, by robić to stopniowo, najlepiej dodając po małej łyżeczce ubitej śmietanki. Całość wymieszaj.
- Tak przygotowany kajmak ze śmietanką odstaw do zamrażarki na około 5-8 godzin. Co 2-3 godz. mieszaj masę, aby uniknąć osadzania się na wierzchu kryształków lodu.
Przeczytaj także: Domowe lody w 5 minut. Nie potrzebujesz maszyny
Po upływie wskazanego czasu lody staną się gotowe do zjedzenia. Możemy podawać je bez żadnych dodatków, jak i z odrobiną syropu klonowego, polewy toffi, orzechami włoskimi czy rodzynkami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.