Magiczne ciasto inaczej zwane jest "inteligentnym", ponieważ w piekarniku jedna płynna masa rozdziela się na trzy warstwy. Po upieczeniu powstaje sztywny spód, kremowy środek i puszysty, lekki wierzch. Prawdziwa magia. Ten niezwykły deser ma wyjątkowo delikatny smak i jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Czytaj także: Przepis na bezy bez pieczenia. Gotowe w 3 minuty
Przepis na magiczne ciasto. Potrzebne składniki:
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 125 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 115 g mąki pszennej
- pół litra mleka
- cukier puder do dekoracji
Czytaj także: Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące
Przepis na magiczne ciasto. Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 170 st. C
- Białka z dodatkiem soku z cytryny ubij na sztywną pianę i odstaw
- Żółtka ubij z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodaj stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy
- Przesianą mąkę dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Delikatnym strumieniem dolej letnie mleko, ponownie wymieszaj
- Na koniec dodawaj partiami ubitą pianę z białek, mieszaj delikatnie szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy
- Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i piecz z opcją góra dół około 1 godziny
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź, kiedy będzie już zimne wstaw do lodówki, powinno się dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Czytaj także: Smażone Snickersy. Kalorie warte grzechu