Makaron to jeden z najbardziej sycących przysmaków. Istnieje wiele jego gatunków, ale w przypadku sera i pieprzu ich smaki będą się najlepiej komponować z pszennym. Koniecznie – w wersji do spaghetti!
Przeczytaj także: Wyjątkowe pierogi. Z takim nadzieniem pewnie ich nie jadłeś!
Przepis na makaron z pieprzem i serem – potrzebne składniki
- 500 gramów pszennego makaronu do spaghetti
- łyżeczka pieprzu
- szklanka startego sera dowolnego gatunku
- szczypta soli
- dwie łyżki oliwy z oliwek
Przeczytaj także: Wyrzucasz obierki po ziemniakach? To błąd! Zrób z nich zapiekankę
Przepis na makaron z pieprzem i serem – sposób przygotowania
- Zagotuj makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pamiętaj, aby nie wkładać go do garnka, zanim woda zacznie wrzeć. W przeciwnym razie stanie się niesmaczny, a nitki będą się do siebie przyklejać.
- Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedź go przy użyciu durszlaku. W trakcie przelewania z garnka odkręć kurek z zimną wodą – tak unikniesz ewentualnego popękania rur pod wpływem zbyt wysokiej temperatury.
- Rozprowadź oliwę z oliwek po patelni, a następnie umieść kuchenne naczynie nad palnikiem. Gdy stanie się już rozgrzane, przełóż na nią makaron, jednocześnie dodając starty wcześniej ser.
- Mieszaj makaron z serem, aby uniknąć przywierania i równomiernie rozprowadzić drugi z produktów. Gdy całkowicie się rozpuści, zdejmij patelnię z palnika, a samą potrawę przełóż do głębokiego talerza czy miski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przeczytaj także: Jadłeś śląskie hekele? Pozycja obowiązkowa dla fanów dań rybnych
Twój obiad jest gotowy. Przed samym podaniem przypraw makaron solą i pieprzem, a następnie lekko go zamieszaj.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.