Kopytka marchewkowe dobrze smakują w wersji chrupkiej, jak i z dużą ilością bułki tartej. Należy jednak uważać, żeby przy gotowaniu warzywa nie przesadzić z solą. W innym przypadku gotowe danie może okazać się niesmaczne i cały nasz wysiłek – oraz produkty – pójdą na marne.
Przepis na marchewkowe kopytka. Potrzebne składniki
- pół kilograma marchwi
- szklanka mąki pszennej
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przeczytaj także: 5 sposobów na kopytka. Naje się cała rodzina
Przepis na marchewkowe kopytka. Sposób przygotowania
- Umyj, obierz i ugotuj marchewki w wodzie z odrobiną soli. Gotowe pozostaw do ostudzenia.
- Już zimne marchewki należy dokładnie zmielić, a następnie dodać do nich obie mąki i przyprawy. Całość ugniataj aż do uzyskania ciasta.
- Gotowe ciasto należy uformować w wałek, a następnie podzielić na mniejsze części. Mogą mieć kształt kuleczek lub prostokątów.
- Zagotuj wodę w garnku, a kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, ostrożnie umieść w niej kopytka. Gotuj przez około 5 minut.
Przeczytaj także: Przepis na szybki obiad. Będziecie zaskoczeni
Na koniec podsmaż kopytka na patelni w takim stopniu, jaki najbardziej ci odpowiada. Ich marchewkowy smak wspaniale podkreśli cynamon.