Ania Lewandowska znana jest z propagowania zdrowej diety wśród Polaków. Z okazji zbliżającej się Wielkanocy trenerka podzieliła się ze swoimi fanami świątecznymi przepisami. Naszą uwagę zwrócił szczególnie dietetyczny, ale smakowity mazurek. Można się nim delektować bez wyrzutów sumienia.
Mazurek daktylowo-czekoladowy: potrzebne składniki
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki owsianej
- 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 70 ml syropu klonowego/miodu
- 80 ml masła klarowanego
- szklanka daktyli
- 2 łyżki kakao
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka migdałów
- kilka jagód goji
- garść chipsów kokosowych
Mazurek daktylowo-czekoladowy: sposób przygotowania
- Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłóż papierem do pieczenia
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
- Dodaj syrop klonowy i masło klarowane i zagnieć ciasto.
- Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 15 minut.
- Daktyle namocz we wrzątku.
- Daktyle zblenduj z mleczkiem kokosowym, kakaem i migdałami.
- Na ciasto wyłóż masę z daktyli i udekoruj jagodami goji i chipsami kokosowymi
Mazurek daktylowo-czekoladowy z przepisu Anny Lewandowskiej jest jednocześnie pyszny i zdrowy. Nie wymaga użycia mąki pszennej, dzięki czemu ciasto jest lekkie i bezglutenowe. Cukier zastąpiły tu słodkie daktyle, które mają mniej kalorii, a za to wiele wartości odżywczych. Smacznego!