To sposób na panierkę prosto z Korei. Dzięki tym dwóm trikom przygotowywane danie zawsze jest idealnie chrupiące. Tego typu panierowanie świetnie sprawdzi się nie tylko do kurczaka. Możesz tak przygotować rybę czy tofu. Tajemnicą jest mąka ziemniaczana i "podwójne panierowanie".
Czytaj także: Przepis na empanadas. Prawie pierogi, tyle że chrupiące
Przepis na chrupiącą panierkę. Potrzebne składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 7 łyżek keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- pierś z kurczaka (może być również ryba lub tofu)
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- woda
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przepis na chrupiącą panierkę. Sposób wykonania:
- Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez prasę, dodaj keczup, sos sojowy, cukier i dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj
- Przygotuj panierkę: wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną, dodaj proszek do pieczenia, pieprz, sól i wymieszaj
- Panierkę podziel na dwie części: jedną zostaw suchą, do drugiej dodaj wodę i jajko tak, by powstało gęste ciasto
- Kawałki kurczaka najpierw zamocz w "mokrej" panierce, a później w "suchej"
- Na patelni rozgrzej tyle oleju, by kurczak po wrzuceniu cały pokryty był tłuszczem
- Smaż kurczaka, aż będzie miał złocisty kolor
- Teraz na patelni rozgrzej przygotowaną wcześniej marynatę i ponownie usmaż kurczaka w gęstym sosie
I gotowe! Jeśli wolisz klasycznego kurczaka, możesz pominąć ostatni krok.
Zobacz także: Chrupiąca skórka z kurczaka. Nie warto z niej rezygnować
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl