Meksykańska jajecznica jest nie tylko przepyszna, ale także bardzo zdrowa. Już same jajka zawierają wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a przecież podamy je w towarzystwie warzyw. Jeśli obawiamy się, że w przygotowanej przez nas potrawie jest za dużo kalorii, już po zdjęciu z patelni możemy odstawić stałą część na kilka minut na ręczniki papierowe, żeby odsączyć ściekające masło.
Przeczytaj także: Przepis na obiad z niczego. Przygotujesz w kilka minut
Przepis na meksykańską jajecznicę. Potrzebne składniki
- 3 lub 4 jajka
- 1,5 łyżki masła
- duża cebula dymka
- jedna średniej wielkości zielona papryka
- jedna średniej wielkości żółta papryka
- pół pomidora
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka przyprawy do meksykańskich dań
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przeczytaj także: Smak lata zimą. "Leniwe papierówki" będą smakowały jak prosto z drzewa
Przepis na meksykańską jajecznicę. Sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie starannie posiekaj cebulę, obie papryki oraz połówkę pomidora.
- Rozgrzej patelnię i rozprowadź po niej pół łyżki masła – smaż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Sygnałem, że należy skończyć, będzie zeszklenie się cebuli.
- Do usmażonych warzyw dodaj pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej, a następnie dokładnie je wymieszaj.
- Odstaw warzywa, a na patelni rozpuść resztę masła i zacznij smażyć na niej jajecznicę. Pamiętaj, że przygotowywanie musi odbywać się na innej patelni lub wykorzystywanej wcześniej, ale dokładnie umytej.
- Zanim jajecznica się zetnie, dodaj do niej warzywa i mieszaj tak, żeby wszystkie składniki dokładnie się położyły. Całość przypraw solą i pieprzem.
Przeczytaj także: Cukinia po prowansalsku. Tani i szybki pomysł na obiad
Gdy jajecznica będzie już gotowa, dodaj do niej pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oraz lekko wymieszaj. Tę potrawę należy podawać na ciepło.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.