Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie

14

Jajecznica to jeden z wariantów śniadaniowych, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Może warto czasem urozmaicić tę potrawę i przygotować ją w wytrawnej, pikantnej, ale wciąż wyśmienitej wersji? Do tego opisu idealnie pasuje meksykańska jajecznica.

Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie
Przepis na meksykańską jajecznicę. Tak przygotujesz niestandardowe i pyszne śniadanie (Getty Images)

Meksykańska jajecznica jest nie tylko przepyszna, ale także bardzo zdrowa. Już same jajka zawierają wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a przecież podamy je w towarzystwie warzyw. Jeśli obawiamy się, że w przygotowanej przez nas potrawie jest za dużo kalorii, już po zdjęciu z patelni możemy odstawić stałą część na kilka minut na ręczniki papierowe, żeby odsączyć ściekające masło.

Przepis na meksykańską jajecznicę. Potrzebne składniki

  • 3 lub 4 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • duża cebula dymka
  • jedna średniej wielkości zielona papryka
  • jedna średniej wielkości żółta papryka
  • pół pomidora
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka przyprawy do meksykańskich dań

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jajecznica na parze. Prosta zmiana, a zupełnie inny smak dania

Przepis na meksykańską jajecznicę. Sposób przygotowania

  • Umyj, obierz, a następnie starannie posiekaj cebulę, obie papryki oraz połówkę pomidora.
  • Rozgrzej patelnię i rozprowadź po niej pół łyżki masła – smaż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Sygnałem, że należy skończyć, będzie zeszklenie się cebuli.
  • Do usmażonych warzyw dodaj pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej, a następnie dokładnie je wymieszaj.
  • Odstaw warzywa, a na patelni rozpuść resztę masła i zacznij smażyć na niej jajecznicę. Pamiętaj, że przygotowywanie musi odbywać się na innej patelni lub wykorzystywanej wcześniej, ale dokładnie umytej.
  • Zanim jajecznica się zetnie, dodaj do niej warzywa i mieszaj tak, żeby wszystkie składniki dokładnie się położyły. Całość przypraw solą i pieprzem.

Gdy jajecznica będzie już gotowa, dodaj do niej pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oraz lekko wymieszaj. Tę potrawę należy podawać na ciepło.

Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Niepokojące wnioski naukowców: zmiany klimatu hamują wzrost drzew
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić