Mimo swojej nazwy mięsne babeczki mogą być spożywane zarówno przez miłośników tradycyjnej kuchni, jak i przez wegan czy wegetarian. Wystarczy, że zastąpią oni główny składnik, czyli mięso, roślinnym wariantem – koniecznie wcześniej rozdrobionym lub zmielonym. Ta sama zasada dotyczy także sera czy jajek.
Przeczytaj także: Znudziły ci się schabowe? Spróbuj tych kotletów
Przepis na mięsne babeczki: potrzebne składniki
- pół kilo mięsa mielonego (dowolnego rodzaju)
- ser mozzarella
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 jajka
- szczypiorek w takiej ilości, aby posypać gotowe babeczki
- duży pomidor
- czerwona papryka
Przepis na mięsne babeczki: sposób przygotowania
- Zanim przystąpisz do przygotowywania babeczek, zaopatrz się w specjalną formę do ich pieczenia lub w specjalne foremki.
- Umyj, a następnie drobno posiekaj szczypiorek. Umieść go w misce i dodaj mięso mielone. Dopraw składniki solą i pieprzem, oraz dokładnie wymieszaj.
- Umyj i obierz pomidor oraz paprykę. Pokrój je w kostkę i dodaj do zawartości miski. Całość wymieszaj.
- Do oddzielnego naczynia wbij jajka i roztrzep je lekko. Umieść mięso z warzywami i przyprawami w foremkach - tak, aby wypełniały około 2/3 miejsca.
- Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie wylej odrobinę masy jajecznej na wierzzch babeczek.
- Babeczki należy piec przez około 40-45 minut. W trakcie oczekiwania zetrzyj ser mozzarella tak, by później posypać nim już gotową przekąskę.
Przeczytaj także: Gołąbki wg Tomasza Strzelczyka. Szybki i niespotykany przepis
Zanim zaczniesz jeść babeczki, odczekaj kilka minut, żeby zdążyły ostygnąć. Przed podaniem posyp ich wierzch mozzarellą.