Mini naleśnki nie tylko efektownie wyglądają, lecz także świetnie smakują. Sekretem ich puszystości i długo utrzymującej się wilgotności ciasta jest masło – nasączone nim placuszki zachowują świeżość i wprost rozpływają się w ustach.
Przeczytaj także: Przepis na różowe naleśniki z malinami. Pyszny i piękny deser
Przepis na mini naleśniki – potrzebne składniki
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- dwa jajka
- łyżka cukru
- ćwierć kostki masła
- syrop klonowy do oblania gotowych mini naleśników
- opcjonalnie: łyżka oleju do smażenia
Przeczytaj także: Hit! Nietypowe naleśniki z kapusty. Łatwy przepis na koreański przysmak
Przepis na mini naleśniki – sposób przygotowania
- Umieść w misce mąkę, mleko, cukier i białko z żółtkiem, a następnie miksuj lub mieszaj, dopóki nie uzyskasz jednolitej masy.
- Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Już gotowe przelej do rękawa cukierniczego.
- Rozgrzej patelnię i o ile to konieczne, rozsmaruj na niej olej do smażenia.
- Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj odrobinę ciasta na patelnię tak, aby uzyskać małe placuszki. Następnie smaż je, aż obie strony zarumienią się na brązowo.
- Odetnij od ćwierci masła małą kostkę, którą później dodasz do gotowych naleśników.
- Resztę placuszków zdejmij z patelni i jeszcze raz smaż, ale tym razem z masłem tak, aby jak najbardziej nim nasiąknęły.
Przeczytaj także: Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka
Gotowe już mini naleśniki przenieś do miseczki. Nie zalewaj ich mlekiem – zamiast tego dodaj syrop klonowy, a na wierzchu połóż odrobinę masła.