Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na mleko skondensowane. Idealne jako deser i polewa do ciast

4

Mleko skondensowane wielu kojarzy się ze słodkim przysmakiem z dzieciństwa. Zapominamy, że stanowi ono nie tylko przekąskę albo składnik ciast, lecz także świetnie sprawdza się jako sos lub nawet – deser, jakiego nie powstydzimy się podać gościom.

Przepis na mleko skondensowane. Idealne jako deser i polewa do ciast
Mleko skondensowane sprawdza się nie tylko jako polewa do ciast czy naleśników, lecz także deser (Getty Images, Eugene Tomeev)

Mleko skondensowane występuje w dwóch wariantach – niesłodzonym albo słodzonym. Pierwszy jest najczęściej wykorzystywany do produkcji wypieków, drugi służy jako polewa lub deser i właśnie sposób na jego przygotowanie znajdziemy poniżej. Wystarczą trzy składniki.

Mleko skondensowane: potrzebne składniki

  • litr mleka o dowolnej zawartości procentowej tłuszczu
  • 3 duże łyżki masła

Mleko skondensowane: sposób przygotowania

  • Zagotuj mleko w garnuszku lub na głębokiej patelni. Pamiętaj o regularnym mieszaniu, aby nie doszło do przypalenia.
  • Kiedy temperatura mleka wzrośnie, dodaj do niego cukier.
  • Całość mieszaj do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  • Do mleka rozpuszczonego z cukrem dodaj masło. Wszystkie składniki mieszaj przez maksymalnie 10 minut, aż konsystencja stanie się gęsta.
  • Odstaw garnuszek z ognia i odczekaj, aż substancja ostygnie. Następnie przelej ją do pojemnika, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw do lodówki.

Schłodzone mleko możesz wykorzystywać jako polewę do naleśników i ciast. Sprawdzi się również w formie samodzielnego deseru.

Zobacz także: Zobacz też: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić