Mleko skondensowane występuje w dwóch wariantach – niesłodzonym albo słodzonym. Pierwszy jest najczęściej wykorzystywany do produkcji wypieków, drugi służy jako polewa lub deser i właśnie sposób na jego przygotowanie znajdziemy poniżej. Wystarczą trzy składniki.
Przeczytaj także: Przepis na ulubione ciasteczka królowej Elżbiety. Doskonałe do herbatki
Mleko skondensowane: potrzebne składniki
- litr mleka o dowolnej zawartości procentowej tłuszczu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 duże łyżki masła
Przeczytaj także: Przepis na banoffee. Szybciej i prościej niż zwykle
Mleko skondensowane: sposób przygotowania
- Zagotuj mleko w garnuszku lub na głębokiej patelni. Pamiętaj o regularnym mieszaniu, aby nie doszło do przypalenia.
- Kiedy temperatura mleka wzrośnie, dodaj do niego cukier.
- Całość mieszaj do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści.
- Do mleka rozpuszczonego z cukrem dodaj masło. Wszystkie składniki mieszaj przez maksymalnie 10 minut, aż konsystencja stanie się gęsta.
- Odstaw garnuszek z ognia i odczekaj, aż substancja ostygnie. Następnie przelej ją do pojemnika, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Przeczytaj także: Hit! 3-składnikowe ciastko za mniej niż 5 zł
Schłodzone mleko możesz wykorzystywać jako polewę do naleśników i ciast. Sprawdzi się również w formie samodzielnego deseru.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.