Mleko truskawkowe domowej roboty jest niemniej smaczne od tego, które widujemy na sklepowych półkach. Dodatkowo przygotowując je samodzielnie mamy pełną kontrolę nad tym, jakie składniki wykorzystujemy. W rezultacie napój staje się o wiele zdrowszy od wariantów wypełnionych konserwantami.
Przeczytaj także: Już nigdy nie przypalisz mleka. Wystarczy prosty trik
Przepis na mleko truskawkowe – potrzebne składniki:
- szklanka mleka 3,2%
- dwie szklanki truskawek
- 4 łyżeczki białego cukru
- opcjonalnie: listek mięty
Przeczytaj także: Mleko ziemniaczane. Oto najlepszy roślinny zamiennik mleka krowiego
Przepis na mleko truskawkowe – sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj truskawki, a następnie usuń z nich szypułki. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do garnka wsyp cały cukier, dodaj truskawki. Całość gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy z połączenia truskawek i cukru powstanie syrop, zdejmij garnek z ognia.
- Zawartość garnka umieść w blenderze kielichowym lub zwykłej misce. Następnie zmiksuj je na gładko.
- Do oddzielnego naczynia wlej mleko i dodaj do niego zmiksowane truskawki z cukrem. Całość zblenduj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Zblendowaną masę przelej do naczynia, w którym się zmieści. Wstaw je na godzinę do lodówki.
Przeczytaj także: Które mleko jest najzdrowsze? Na to zwróć uwagę w sklepie
Mleko truskawkowe jest już gotowe do spożycia. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do niego liść lub liście mięty. Pamiętaj, żeby nie zwlekać z wypiciem napoju, bo w innym wypadku zdąży się zepsuć i nie będzie już zdatny do spożycia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.