Wydawać by się mogło, że zrobienie kakao to nie sztuka. Nic bardziej mylnego! Starożytni Majowie mieli całe rytuały picia tego napoju. Kakao chroni przed wylewem, chorobami serca czy cukrzycą. Jest pełne w przeciwutleniacze, antyoksydanty, wapń, magnez, witaminy E,K,B6 i wiele, wiele więcej. Najlepiej wybierać kakao naturalne, tłuste, bez dodatku cukru. Mamy sposób na naprawdę pyszne kakao, które jesienią powinien pić każdy!
Czytaj także: Ciasto rajskie jabłuszko. Idealne do kawy
Przepis na najlepsze kakao. Składniki:
- łyżka kakao (tłuste, naturalne, bez cukru)
- 250 ml mleka
- 50 ml śmietanki 12 proc. do kawy
- większa szczypta kurkumy
- większa szczypta cynamonu
- niecała łyżeczka miodu
Czytaj także: Bezalkoholowy grzaniec jabłkowy. Idealny na zimę
Przepis na najlepsze kakao. Wykonanie:
- Mleko podgrzej do ok 65-70 stopni
- Rozpuść z nim miód, następnie dodaj resztę składników
- Napój przelej do wysokiego naczynia i przy pomocy blendera napowietrzaj go przez ok 10 sekund na średnich obrotach
- Następnie ostatnie 5 sekund mieszaj kakao na najszybszych obrotach
- Gotowe!
Czytaj także: Ziemniaki oberżysty. Idealna zimowa przekąska