Sekretem smacznych i udanych placków ziemniaczanych jest sposób ich smażenia. Najpierw musisz mocno rozgrzać patelnię z nieprzywierająca powłoką. Następnie wlej olej rzepakowy lub z pestek winogron. Poczekaj, aż tłuszcz się nagrzeje i dopiero wtedy za pomocą łyżki wykładaj masę ziemniaczaną na patelnię.
Nie przewracaj ich non stop. Najpierw smaż z jednej strony i dopiero kiedy jest odpowiednio zarumieniona i chrupiąca, przekręcaj na drugą. Placki najlepiej podawaj zaraz po usmażeniu, nie odgrzewaj ich ani nie kładź jeden na drugim, gdyż zrobią się gąbczaste.
Placki ziemniaczane możesz jeść na słodko, np. posypane cukrem pudrem, lub ze smażonymi owocami. Nie dodawaj wtedy do ciasta cebuli. Możesz serwować je także na słono np. z sosem grzybowym, z gulaszem, z łososiem lub po prostu ze śmietaną.
Przepis na placki ziemniaczane.Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 2 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz lub inne ulubione przyprawy i zioła
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Przepis na placki ziemniaczane. Sposób wykonania:
- Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce lub w blenderze
- Cebulę rozdrobnij razem z ziemniakami
- Pulpę ziemniaczaną lekko posól i ewentualnie dopraw ziołami, wbij jajko i wymieszaj wszystko
- Dodaj mąkę i łyżeczkę cukru jeśli chcesz by placki były bardziej chrupiące
- Smaż placki z dwóch stron na złocisty kolor wg powyższej instrukcji
- Odsączaj placki z nadmiaru oleju na papierowych ręcznikach
- Podawaj z ulubionymi dodatkami