Ziemniaki puree to kremowy dodatek do różnego rodzaju potraw. Dodanie do ugotowanych ziemniaków masła, mleka i śmietanki sprawi, że ziemniaki będą spakowały wyjątkowo delikatnie. Puree możesz podawać z ulubionymi mięsnymi dodatkami, ale bez niczego, posypane koperkiem smakuje równie dobrze. Smacznego!
Czytaj także: Sezon na szparagi. Przepis na jogurtowy chłodnik
Przepis na najlepsze puree ziemniaczane. Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g masła
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 100 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Czytaj także: Znudziły ci się schabowe? Spróbuj tych kotletów
Przepis na najlepsze puree ziemniaczane. Wykonanie:
- ugotuj i ziemniaki
- odlej wodę z ziemniaków
- do gorących całych ziemniaków dodaj masło, mleko, śmietanę, mleko i przyprawy
- całość zgnieć tak, by nie było grudek i dobrze wymieszaj wszystkie składniki
- puree przed podaniem możesz posypać koperkiem
Czytaj także: Deser z PRL-u. Smak dzieciństwa
Zobacz także: Pyszne sosy do potraw z grilla. Dzięki nim będą znacznie smaczniejsze
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: