Przepis na rurki z kremem jest bardzo prosty. Jedyne czego potrzebujesz to metalowej formy do pieczenia rurek. Warto spróbować, bo kto powiedział, że w tłusty czwartek można jeść tylko pączki?
Przepis na rurki z kremem. Składniki:
- 250 g zimnego masła
- 500 g mąki
- 250 g śmietany 18 proc.
- 600 ml śmietany 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
Czytaj także: Proste ciasto. Tylko 5 składników
Przepis na rurki z kremem. Wykonanie:
- Masło, mąkę i śmietanę 18 proc. połącz razem ugniatając gładkie ciasto
- Zawiń ciasto w folię, odstaw do lodówki na ok 50 min
- Po tym czasie weź połowę ciasta, rozwałkuj na grubość ok 1 mm, pokrój w paski o szer. ok. 2 cm
- Paski nawijaj na foremki do rożków wysmarowane wcześniej masłem i obsypane mąką, piecz 15 min w temp. 200 stopni
- Gotowe rurki ostudź
- Śmietankę kremówkę ubijaj z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywno
- Środek rurki wypełniaj kremem używając rękawa cukierniczego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl