Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że krupnik będzie nie tylko lekką, ale także pyszną zupą. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby na wywar kupić odpowiedniej jakości mięso - w większej liczbie, niż jedno skrzydełko. Do naprawdę aromatycznej zupy sprawdzą się żeberka wieprzowe oraz golonka z indyka lub kilka ćwiartek z kurczaka. Można też użyć podrobów - zupa z ich użyciem jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna.
Po drugie... kasza! Może to być kasza jęczmienna, jednak jeśli macie czas, użyjcie kaszy pęczak. Dzięki niej zupa będzie lżejsza i nie zgęstnieje tak szybko. Pamiętajcie też, by opłukać kaszę przed dodaniem jej do zupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Wreszcie... masło! Nie od dziś wiadomo, że Francuzi bez niego nie wyobrażają sobie zup. Także tutaj warto podsmażyć na patelni warzywa, nim dodamy je do wywaru. Kiedy mięso zacznie się robić miękkie - pokrój warzywa i wrzuć na patelnie. Podsmażaj je do zarumienienia i wrzuć do wywaru.
Czytaj także: Sycący kapuśniak. Smak jak za dawnych lat
Najlepszy krupnik. Składniki
- 500 g żeberek wieprzowych
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 200 g podrobów (żołądki, serduszka itp.)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 por
- 3 ziemniaki
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- opcjonalnie: kilka suszonych grzybów
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- masło
- koperek lub natka pietruszki do podania
Czytaj także: Ogórkowa według Gessler. Zapomnij o tarce
Najlepszy krupnik. Sposób przyrządzenia
- Żeberka opłucz i podziel na części. Przełóż do garnka. Dodaj ćwiartki oraz podroby i zalej całość zimną wodą (wody nie powinno być za dużo, niech przykrywa mięso "na trzy palce"). Gotuj na wolnym ogniu.
- Zdejmij powstałe szumowiny, następnie dodaj kilka kulek ziela oraz 2-3 listki laurowe. Gotuj dalej przez 20 minut.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je na maśle, aż wyraźnie się zarumienią. Zawartość patelni przełóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż żeberka będą niemal zupełnie miękkie. Na tym etapie dodaj także pokruszone w dłoniach suszone grzybki, jeśli ich używasz.
- Dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kaszę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym gotuj przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę octu lub soku z cytryny, żeby kasza nie ściemniała.
I gotowe! Tak przyrządzony krupnik podawaj posypany pokrojoną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.