Amerykanki makaron z serem to najczęściej serwowana potrawa na amerykańskich stołach. Zajadał się nim nawet sam Kevin McCallister w filmie "Kevin sam w domu" w wigilię, przed napadem włamywaczy.
Przygotowanie amerykańskiego makaronu z serem jest bardzo proste. Wystarczy ugotować makaron, przyrządzić sos serowy i połączyć ze sobą. Makaron możesz podać w takiej formie lub dodatkowo zapiec w piekarniku, wtedy na wierzchu powstanie chrupiąca skórka.
Makaron po amerykańsku. Potrzebne składniki:
- 250 g makaronu kolanka (możesz zastąpić innym)
- 60 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 225 ml mleka
- 1 czubata szklanka tartego sera (cheddar, gouda, parmezan lub inny)
- sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej
Makaron po amerykańsku. Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj wedle wskazań na opakowaniu
- W garnku rozpuść masło, następnie wsyp mąkę i podsmaż razem aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa
- Następnie wlej mleko i wymieszaj
- Gotuj mieszając od czasu do czasu aż całość zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu
- Następnie zdejmij beszamel z ognia, dopraw przyprawami oraz dodaj starty ser. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia sera. Możesz użyć kilka rodzajów sera wtedy smak dania będzie bardziej wyrazisty.
- Makaron połącz z sosem serowym. Możesz podawać od razu lub przełożyć makaron do naczynia żaroodpornego, posypać po wierzchu serem i piec w piekarniku w 180 st. C przez ok. 20 min.
Zobacz także: Przygotuj tak makaron, a nie przytyjesz. Prosty sposób
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl