Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na naleśniki po hawajsku. Wariant idealny na upalną pogodę

13

Czy istnieje sposób na połączenie właściwości naleśników w wydaniu "na słodko" i wytrawnych? Tak – to naleśniki hawajskie. Dzięki dodaniu gotowanej szynki i ananasa uzyskamy niepowtarzalny słodko-kwaśny smak, który z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.

Przepis na naleśniki po hawajsku. Wariant idealny na upalną pogodę
Naleśniki po hawajsku to idealna propozycja na wakacyjne śniadanie (Getty Images)

Pizza hawajska ma tylu samo zwolenników, co i zagorzałych przeciwników. Na szczęście miłośnicy naleśników nie są aż tak ortodoksyjni, jeśli chodzi o łączenie smaków słodkiego z kwaśnym. A jeżeli nawet czujesz wątpliwości, zapewniamy, że efekt finalny naprawdę będzie wart podjętego "ryzyka".

Przepis jest prosty i szybki. Efekt zaś jest wart grzechu. To idealny obiad na upalne dni. Naleśniki po hawajsku sprawdzą się również na kolację. Kluczem jest dobra patelnia. Idealna będzie teflonowa. Ale jeśli jej nie masz, nie załamuj rąk. Z inną też się uda! A ty zachwycisz domowników.

Przepis na naleśniki po hawajsku – potrzebne składniki

  • trzy jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki pszennej lub tortowej
  • puszka plastrów ananasa
  • szklanka tartego sera żółtego
  • szczypta soli
  • szczypta białego cukru
  • szczypta brązowego cukru
  • szynka gotowana
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • pół szklanki sosu pomidorowego lub keczupu

Przepis na naleśniki po hawajsku – sposób przygotowania

  • Do miski wsyp mąkę i oba rodzaje cukru, dodaj mleko i jajka. Całość miksuj, aż uzyskasz gładką i pozbawioną najmniejszych grudek masę.
  • Odsącz ananas z syropu, w którym był zanurzony w puszce. Posiekaj go na drobne kawałki razem z plasterkami szynki gotowanej, dodaj szczyptę soli i obie przyprawy, całość dokładnie wymieszaj.
  • Zacznij smażyć naleśniki – jeśli nie posiadasz patelni teflonowej, dodaj odrobinę oleju, aby uniknąć przywierania.
  • Gdy zużyjesz już całe ciasto, zacznij nadziewać jeszcze gorące naleśniki. Posmaruj jedną stronę sosem pomidorowym lub keczupem, dodaj tarty ser i farsz – w tej kolejności. Następnie zwiń każdy z gotowych już placków w rulon.

Twoje naleśniki hawajskie są już gotowe. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż podanie ich właśnie w taki sposób nie jest obowiązkowe, ponieważ nawet po ostygnięciu pozostają smaczne.  

Zobacz także: Zobacz też: Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić