Naleśniki z gruszką i serem pleśniowym można podawać na śniadanie i w formie deseru. Wystarczy, że gotowe już danie wzbogacimy takimi dodatkami jak m.in. orzeszki, migdały czy odrobina słodkiego sosu.
Przeczytaj także: Tylko 2 składniki! Przepis na pyszne naleśniki czekoladowe
Przepis na naleśniki z gruszką i serem pleśniowym – potrzebne składniki
- trzy dojrzałe gruszki
- ser pleśniowy Camembert
- dwie szklanki mąki tortowej
- dwie szklanki mleka
- szklanka wody
- dwa jajka
- szczypta soli
- szczypta brązowego cukru
- szczypta białego cukru
- łyżka cynamonu
Przeczytaj także: Przepis na różowe naleśniki z malinami. Pyszny i piękny deser
Przepis na naleśniki z gruszką i serem pleśniowym – sposób przygotowania
- Do miseczki wsyp cukier biały i brązowy, sól oraz mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Do produktów sypkich dodaj mleko, wodę i jajka. Całość miksuj, aż uzyskasz gładką masę bez grudek.
- Jeśli ciasto na naleśniki okaże się za rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Gdyby było zbyt gęste, dolej mleka.
- Rozgrzej patelnię, a następnie smaż na niej rozprowadzone przy użyciu chochli naleśniki. W przypadku, gdy nie dysponujesz patelnię teflonową, pamiętaj o uprzednim rozprowadzeniu na powierzchni oleju lub masła.
- Kiedy naleśniki będą już gotowe, możesz zabrać się za przygotowywanie nadzienia. Dokładnie umyj, obierz i pokrój gruszki na mniejsze kawałki, pamiętając o usunięciu gniazda nasiennego. Posyp je cynamonem.
Przeczytaj także: Chcesz puszyste naleśniki? Aby wyszły idealne, dodaj ten składnik
Pokrój ser pleśniowy na mniejsze kawałki i w oddzielnym naczyniu pomieszaj z gruszką. Tak przygotowane nadzienie rozprowadź po jednej stronie każdego z naleśników, po czym zwijaj je w rulon. Możesz dodać do nich migdały, odrobinę sosu karmelowego, a nawet gałkę lodów!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.