Przepis na "niebo w gębie". Połączenie jabłek i orzechów włoskich

Masz ochotę na coś słodkiego? Czas na "niebo w gębie". Dosłownie i w przenośni! Smakowite połączenie jabłek i orzechów włoskich doprowadzi kubki smakowe do wrzenia! O tym smaku trudno będzie zapomnieć...

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

"Niebo w gębie" składa się z kilku warstw i każda jest obłędna! Jego wierzch stanowi polewa czekoladowa. To idealny deser po niedzielnym obiedzie. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

"Niebo w gębie". Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 paczka herbatników maślanych

"Niebo w gębie". Wykonanie:

  • Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj sól i kawałki zimnego masła, potem żółtka i wodę.
  • Zagnieć całość na ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i umieść w formie 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nakłuj je widelce, a potem wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Wyjmij do ostudzenia.
  • Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce.
  • Podgrzej je w rondelku z cytryną i cukrem.
  • Duś około 5 minut.
  • Następnie dodaj galaretkę i dokładnie mieszaj aż do jej rozpuszczenia.
  • Odstaw tężejącą masę do ostudzenia, a potem wyłóż ją na upieczone ciasto.
  • Wsadź do lodówki.
  • Zmiel orzechy, zalej je mlekiem i zagotuj, aż orzechy wchłoną płyn.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do przestudzenia.
  • Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodawaj po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku.
  • Powoli wlej żelatynę.
  • Masę wyłóż na warstwę jabłkową i układaj na niej herbatniki jeden obok drugiego.
  • Kremówkę mocno podgrzej i dodaj kawałeczki czekolady.
  • Mieszaj do ich połączenia i jeszcze ciepłą polewą smaruj wierzch ciasta.
  • Włóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem