Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przepis na "niebo w gębie". Połączenie jabłek i orzechów włoskich

2

Masz ochotę na coś słodkiego? Czas na "niebo w gębie". Dosłownie i w przenośni! Smakowite połączenie jabłek i orzechów włoskich doprowadzi kubki smakowe do wrzenia! O tym smaku trudno będzie zapomnieć...

Przepis na "niebo w gębie". Połączenie jabłek i orzechów włoskich
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

"Niebo w gębie" składa się z kilku warstw i każda jest obłędna! Jego wierzch stanowi polewa czekoladowa. To idealny deser po niedzielnym obiedzie. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

"Niebo w gębie". Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 paczka herbatników maślanych

"Niebo w gębie". Wykonanie:

  • Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj sól i kawałki zimnego masła, potem żółtka i wodę.
  • Zagnieć całość na ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i umieść w formie 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nakłuj je widelce, a potem wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
  • Wyjmij do ostudzenia.
  • Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce.
  • Podgrzej je w rondelku z cytryną i cukrem.
  • Duś około 5 minut.
  • Następnie dodaj galaretkę i dokładnie mieszaj aż do jej rozpuszczenia.
  • Odstaw tężejącą masę do ostudzenia, a potem wyłóż ją na upieczone ciasto.
  • Wsadź do lodówki.
  • Zmiel orzechy, zalej je mlekiem i zagotuj, aż orzechy wchłoną płyn.
  • Odstaw do wystudzenia.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do przestudzenia.
  • Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodawaj po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku.
  • Powoli wlej żelatynę.
  • Masę wyłóż na warstwę jabłkową i układaj na niej herbatniki jeden obok drugiego.
  • Kremówkę mocno podgrzej i dodaj kawałeczki czekolady.
  • Mieszaj do ich połączenia i jeszcze ciepłą polewą smaruj wierzch ciasta.
  • Włóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nowak o nowym przedmiocie w szkołach. "Trzeba stanąć do konkretnej walki"
Rosjanie wystrzelili tę rakietę po raz pierwszy. "To akt desperacji"
Nie żyje 14-letni piłkarz. Został zaatakowany nożem przez rówieśników
Odmrażanie cen energii to konieczność? Eksperci zabrali głos
Wybierz meble z głową. Ta łamigłówka może ci w tym pomóc
Oto, co serwowali w tatrzańskiej restauracji. Potężna kara
Odkryj tajemnice nocy. Sprawdź swoją wiedzę w łamigłówce
Ojciec zaginionego Krzysia Dymińskiego nie wytrzymał. "Nie ma mojej zgody"
Mocne słowa gen. Skrzypczaka. "Wystarczy na 10 dni"
Nie odcedzaj makaronu pod zlewem. Robisz spory błąd
Pasażer próbował otworzyć drzwi samolotu. Maszyna była 9 km nad ziemią
Programy komputerowe, które ułatwiają życie. Czy znasz je wszystkie?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić