Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, daje nam energię i pobudza nasz metabolizm do działania. Jak powinno wyglądać dobre śniadanie? Przede wszystkim powinno składać się ze zdrowych składników i być pożywne. Klasyczna owsianka uwielbiana jest przez miliony osób na całym świecie. Możemy robić ją z owocami, czekoladą, orzechami, nasionami, zalewać ją mlekiem krowim, roślinnym lub bardziej dietetycznie — wodą.
Jeżeli znudziła ci się klasyczna odsłona owsianki, spróbuj nasz przepis! Owsianka budyniowa to prawdziwy hit, a do tego pyszny i łatwy do zrobienia.
Owsianka budyniowa — składniki
- 100 g płatków owsianych
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego
- 240 ml wody
- 3 łyżki budyniu waniliowego (możesz użyć budyniu bez cukru, wtedy pamiętaj o 2 łyżeczkach dowolnego słodzika dla smaku)
- szczypta soli
- Dowolne dodatki: My polecamy czekoladę, jagody i cynamon. W tym miejscu możesz eksperymentować zgodnie ze swoim smakiem
Czytaj też: Takiego brokuła jeszcze nie jadłeś. Przepis jest bardzo prosty, efekt powala
Owsianka budyniowa — przygotowanie
- Płatki owsiane zalej mlekiem i 120 ml wody, gotuj na średnim ogniu i wsyp sól. Jeżeli wybrałeś budyń bez cukru, dodaj słodzik
- W pozostałej wodzie gotujemy budyń — zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
- Po zagotowaniu całość połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj
- Dodaj ulubione dodatki i voilà!