Jajka w panierce do danie znane raczej z Holandii. Są jego różne odmiany. Często samo jajko jest obtoczone mielonym mięsem i dopiero wtedy jest smażone, jednak dużo smaczniejsze będzie smażone oddzielnie.
Czytaj także: Drogi i brzydki. Przepis na najlepszy sernik na świecie
Przepis na jajka w panierce. Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- bułka tarta
- mąka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przepis na jajka w panierce. Sposób wykonania:
- 5 jajek ugotuj na miękko
- Obierz je ze skorupki
- Jedno jajko roztrzep widelcem z odrobiną soli i pieprzu
- Do jednej miseczki wsyp bułkę tartą, do drugiej mąkę
- Jajko obtocz najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej
- Smaż na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru, pamiętaj, by smażyć jajko z obu storn
Czytaj także: Bułki z patelni. Potrzebne tylko 4 składniki
Jajka panierowane to świetna odmiana znanych nam do tej pory jajecznych dań. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs lub jako oddzielne, wegetariańskie danie z ziemniakami i surówką.
Zobacz także: Jak ugotować perfekcyjne jajko na miękko i twardo
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl