Pasztet z selera jest tak smaczny, że można zajadać się nim, nawet nie sięgając po chleb czy inny rodzaj pieczywa. W dodatku stanowi prawdziwą bombę witaminową, ponieważ warzywo to jest cennym źródłem substancji odżywczych, które wpływają korzystnie na pracę organów wewnętrznych. Przede wszystkim zyskają na tym nerki oraz serce.
Przeczytaj także: Domowy przepis na pasztet. Smak, jak z dawnych lat
Przepis na pasztet z selera. Potrzebne składniki
- trzy średniej wielości korzenie selera
- mała cebula dowolnego gatunku
- duża marchew
- średniej wielkości czerwona papryka
- 3-4 małe jajka
- pół szklanki mąki tartej
- pół kostki masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przeczytaj także: Mizeria po warszawsku. Jeden składnik wszystko zmienia
Przepis na pasztet z selera. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj, obierz i drobno posiekaj wszystkie warzywa. Tak przygotowane smaż na maśle na patelni, aż cebula całkowicie się zeszkli.
- Warzywa umieść w misce, a następnie je zblenduj. Dodaj sól i pieprz, całość dokładnie wymieszaj.
- Do zawartości miski dodaj jajka oraz mąkę tartą. Mieszaj, aż składniki się połączą. Dla pewności jeszcze blenduj przez kilka minut.
- Przygotuj formę o wymiarach odpowiednich do pieczenia pasztetu. Dla uniknięcia przywierania, wyłóż ją specjalnym papierem, a dopiero później wylej masę.
Przeczytaj także: Genialny dodatek od Ewy Wachowicz. Przepis na śliwki w occie na słodko
Pasztet z selera należy piec przez co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sygnałem, że należy go wyjąć z piekarnika, będzie zarumienienie się wierzchu. Przysmak doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.