Faworki z piekarnika nie będą bardzo różnić się od klasycznych. Są tak samo pyszne jak te, które smażymy w głębokim tłuszczu, podczas pieczenia urosną i pojawią się na nich charakterystyczne bąbelki.
Czytaj także: Ciasto bez pieczenia. Tylko 3 składniki
Faworki pieczone. Potrzebne składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 żółtek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1 łyżka spirytusu
- cukier puder do posypania
Faworki pieczone. Potrzebne składniki:
- na blat wysyp mąkę, zrób dołek i wbij żółtka
- za pomocą widelca wymieszaj mąkę i jajka, a następnie dodaj resztę składników
- ze składników wyrób ciasto - powinno być dobrze wyrobione, elastyczne i miękkie
- gotowe ciasto podziel na części i każdą z nich cienko rozwałkuj
- nożem potnij ciasto na paski, a w środku każdego paska zrób małą dziurę. Następnie przełóż koniec paska przez dziurę
- blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią gotowe faworki
- faworki piecz w piekarniku nagrzanym piekarniku do 200 st. przez około 10-15 minut
- upieczone faworki posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: