Pierogi z kaszą gryczaną świetnie smakują podane ze śmietaną lub cebulką. Jeśli znudziły Wam się ruskie lub z mięsem, te będą świetną alternatywą. Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną? Przepis jest naprawdę prosty, a przygotowanie ich nie zajmie Wam bardzo dużo czasu.
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 1 jajko (roztrzepane)
- około 1 szklanki ciepłej wody
- 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej w mleku lub wodzie
- 1/2 kg sera białego
- 1 jajko
- sól
Czytaj także: Przepis na placki z cukinii. Szybki pomysł na obiad
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną. Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, masło i jajko. Do masy stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrób ciasto
- Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaj z serem oraz jajkiem. Dopraw solą
- Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj w nim kółka. Do środka nałóż farsz i zalep brzegi
- Pierogi wrzucaj partiami do osolonej, gotującej się wody. Gotuj przez ok. 3 minuty
Zobacz także: Zobacz także: Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl