Piwo sprawia, że precle nabierają puszystości, a ich smak staje się słodszy. Nawet jeśli nie należysz do miłośników gotowania, przygotowanie przekąski nie powinno sprawiać ci wielkiego problemu – wystarczy, że będziesz uważnie podążać za przepisem.
Przeczytaj także: 8 pomysłów na kulinarne wykorzystanie piwa
Przepis na piwne precle – potrzebne składniki
- dwie szklanki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- jajko
- trzy łyżki masła
- pół szklanki jasnego piwa
- trzy łyżki drożdży
- szczypta maku do posypania precli
- szczypta sody
Przeczytaj także: Idealna przekąska na lato. Te roladki nigdy się nie nudzą!
Przepis na piwne precle – sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, masło, cukier, oraz sól.
- W oddzielnym naczyniu mieszaj drożdże i piwo, aż utworzą gładką masę. Następnie dodaj ją do pozostałych produktów i ugniataj, aż wyrobisz ciasto.
- Przykryj ciasto folią spożywczą lub aluminiową i odstaw na godzinę w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, aby mogło wyrosnąć.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki, które uformujesz w klasyczny kształt precli. W międzyczasie zagotuj wodę z sodą. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej każdą z bułeczek na kilkanaście sekund i natychmiast wyjmij.
- W miseczce roztrzep jajko, a następnie nasmaruj nim każdą z bułeczek. Posyp ich wierzchy makiem i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także: Zupa z piwa. Oryginalny pomysł na obiad
Wyjmij bułeczki z piekarnika po upływie 10, maksymalnie 15 minut. Zanim przystąpisz do jedzenia, odczekaj kilka minut, aby precle zdążyły ostygnąć.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.