Pizza z kalafiora to kulinarny eksperyment, który warto zrobić w swojej kuchni. Dzięki przeróżnym przyprawom nie czuć, że spód jest zrobiony z tego warzywa. Zaletą takiego dania jest krótki czas jego wykonania i fakt, że nie jest ciężkostrawne.
Czytaj także: Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Przepis na pizzę z kalafiora. Potrzebne składniki:
- 1 większy kalafior
- 1 jajko
- 5-10 dag żółtego sera
- Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli
- Kilka plasterków szynki
- 10 dag papryki
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- rukola
- zioła prowansalskie
Czytaj także: Przepis na placki twarogowe. Pyszne i błyskawiczne śniadanie
Przepis na pizzę z kalafiora. Sposób przygotowania:
- Umyj i pokrój kalafiora
- Rozdrobnij go za pomocą blendera
- W garnku ugotuj 2 szklanki wody
- Wrzuć rozdrobniony kalafior i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut
- Odstaw do ostygnięcia
- Odcedź kalafiora i dociśnij go ściereczką bawełnianą, żeby wycisnąć nadmiar wody
- Przełóż kalafiora do garnka, dodaj jajka, starty ser, przyprawy i ewentualnie łyżkę mąki
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza
- Blaszkę do pieczenia wysmaruj oliwą
- Nałóż ciasto na blaszkę do pieczenia
- Piecz spód przez 20 minut
- Wyjmij i nałóż pozostałe składniki
- Piecz przez kolejne 10-15 minut
I gotowe! Na koniec posyp pizzę świeżą rukolą.
Zobacz także: Smacznego na dzień dobry! Odc. 3: Shake śniadaniowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl