Dynia bywa żartobliwie nazywaną "królową jesieni". Nie bez powodu. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, chętnie czynimy z niej najważniejszy składnik zup, sałatek, gulaszy, a nawet kawy czy ciasta. Sama pizza dyniowa występuje w kilku wariantach.
Przeczytaj także: "Pokusa Janssona" według Magdy Gessler. Przepis na przysmak ze Szwecji
Pizza z dynią. Potrzebne składniki
- ciasto drożdżowe na pizzę
- 3-4 łyżki pesto
- jedna mała cebula dowolnego gatunku
- średniej wielkości dynia hokkaido
- pojedyncza pierś z kurczaka
- dwie łyżki mąki kukurydzianej
- szklanka sera mozarella
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przeczytaj także: Przepis na pasztet z selera. Wegańska alternatywa
Pizza z dynią. Sposób przygotowania
- Posyp ciasto drożdżowe mąką, aby uniknąć przywierania. Następnie rozwałkuj je tak, aby uzyskać płaski kwadrat lub koło, w zależności od kształtu formy do pieczenia.
- Rozsmaruj na cieście pesto.
- Pokrój pierś na małe kawałki. Smaż, aż nabiorą złocistego koloru. Przypraw je solą i pieprzem, a następnie ułóż na cieście.
- Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. Smaż ją do momentu zeszklenia.
- Umyj i obierz dynię, pokrój ją na mniejsze kawałki. Smaż je, aż staną się miękkie.
- Równomiernie rozłóż kawałki dyni i cebuli na pizzy. Wszystko posyp mozzarellą.
- Pizzę należy piec przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także: Mizeria po warszawsku. Jeden składnik wszystko zmienia
Twoja pizza z dynią jest gotowa. Jeśli masz ochotę, możesz posmarować ją sosem pomidorowym lub czosnkowym. Życzymy smacznego!