Kto nie kocha pizzy? Większość nie rozstawałaby się z nią nawet na krok i mogłaby jeść ją codziennie. Jednak zapakowanie pizzy w formie placka mogłoby przysporzyć wielu kłopotów, jeśli zdecydowalibyśmy się zabrać ją do pracy, szkoły czy na piknik. Świetnym pomysłem będą muffiny pizzowe, z którymi można podróżować zawsze i wszędzie.
Przepis na pizzowe muffinki. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Dodatki:
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 100 g salami
- 200 g sera mozzarella
- 3 łyżki oliwy
Przepis na pizzowe muffinki. Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, oliwę i cukier
- Powoli dolewaj ciepłą wodę i wszystko dobrze wymieszaj
- Odstaw na 10 minut
- Po tym czasie oprósz ciasto mąką i uformuj ciasto w kulę
- Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia
- Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i podziel je na 24 części
- Z każdego kawałka uformuj kulkę, którą włoż do głębienia w muffinkowe formy
- W międzyczasie na patelnię wlej oliwę i wrzuć posiekany ząbek czosnku
- Dodaj puszkę pomidorów, sól, pieprz i oregano i smaż sos przez ok. 10 minut co chwilę mieszając
- Wlej po dwie łyżki sosu na ciasto w formach do muffinek
- Dodaj pokrojone salami i mozarellę
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut
I gotowe. Dodatki do muffinek pizzowych możesz modyfikować.
Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl