Placki bananowe nie tylko pozwolą nam zaspokoić apetyt, lecz także dostarczą mnóstwo energii. Powód? Te owoce stanowią niewyczerpane źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, dzięki czemu po spożyciu potrawy z ich dodatkiem będziemy mieli siłę na wyzwania nowego dnia. Nie wolno również zapominać, że nie bez powodu śniadanie określa się jako najważniejszy posiłek dnia.
Przeczytaj także: Bajecznie prosty i tani deser. Ciasto bez pieczenia za 10 złotych
Przepis na placki bananowe – potrzebne składniki
- dwa dojrzałe banany
- szczypta cynamonu
- szczypta brązowego cukru
- 1-2 jajka
- łyżka oleju do smażenia
- opcjonalnie: bita śmietana, sos toffi, kawałki pokrojonego banana
Przeczytaj także: Bezkonkurencyjne. Przepis na domowe pieguski
Przepis na placki bananowe – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój banany na mniejsze kawałki. Umieść je w misce i przy pomocy blendera zmiksuj na gładką masę.
- Do miski wbij 1-2 jajka, dodaj cynamon i cukier, całość blenduj, aż zawartość stanie się jednolita.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej odrobinę oleju. Gdy będzie gotowa do smażenia, zacznij przygotowywać placki – rozprowadzaj je przy użyciu łyżki lub małej chochli.
- Smaż placuszki, pamiętając o ich regularnym przekręcaniu na drugą stronę, żeby obie strony dokładnie się zarumieniły.
Przeczytaj także: Gofry bez gofrownicy. Smakują jak znad morza
Placki bananowe smakują wyśmienicie nawet bez żadnych dodatków. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem śniadań "na słodko", możesz dodać bitą śmietanę z sosem toffi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.